Dietetyka to kierunek studiów, który cieszy się coraz większą popularnością. Rosnąca świadomość społeczeństwa oraz coraz większe przykładanie wagi do zdrowego trybu życia sprawiają, że osoby zajmujące się tematem poprawnego odżywiania są bardzo potrzebne. Dla kogo jest ten kierunek i co można dokładnie robić po dietetyce?
Układanie diety skrojonej na miarę
Wiedza na temat żywienia stale się rozwija. Pojawiają się nowe informacje potwierdzone naukowo, obalane są mity na temat wyjątkowych właściwości wielu produktów lub o ich szkodliwości. Coraz więcej osób zdaje sobie też sprawę z tego, że sposób odżywiania ma nie tylko ogromny wpływ na samopoczucie, ale także na zdrowie. Dlatego rośnie liczba osób, które szukają wsparcia w znalezieniu diety, która pomoże im zadbać o swoją kondycję, sylwetkę oraz przede wszystkim zachować odpowiednie wyniki na długie lata.
Dietetyk to osoba, która posiada odpowiednie kwalifikacje oraz przede wszystkim odpowiednią wiedzę do tego, aby układać plany żywienia dopasowane do indywidualnych potrzeb klientów. Jest to bardzo istotne, ponieważ należało brać pod uwagę nie tylko aktualne wyniki badań, ale także dziedziczne predyspozycje do różnych schorzeń, poziom aktywności fizycznej oraz występujące problemy zdrowotne u danej osoby. Aby wiedza w tym zakresie była kompletna, warto wybrać studia z dietetyki prowadzone przez specjalistów z doświadczeniem.
Praca dla ludzi ciekawych i kontaktowych
Zachodniopomorska Szkoła Biznesu oferuje swoim studentom możliwość studiowania kierunku pedagogika na specjalizacji pedagogika zdrowia i dietetyka. Zajęcia prowadzone są przez specjalistów z szeroką i przede wszystkim aktualną wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Dzięki temu studenci naszej uczelni mają możliwość dowiedzieć się, jak układać poprawne diety, na co zwracać największą uwagę oraz jak analizować informacje uzyskane od klienta podczas pracy nad jego sposobem żywienia.
Studia pierwszego stopnia na tej specjalności polecamy przede wszystkim osobom, które dobrze radzą sobie z kontaktami międzyludzkimi i są otwarte na ciągłe zdobywanie nowej wiedzy. Dietetyk musi mieć nie tylko zasoby merytoryczne, ale także umieć wykazać się empatią i odpowiednim podejściem do osoby, z którą pracuje nad poprawą jakości jej życia dzięki zdrowemu i dobrze dopasowanemu odżywianiu.
Otwartość i ciekawość, a także dokładność i umiejętności są również bardzo ważnymi cechami osoby, która chce rozwijać się w kierunku dietetyki. Codzienne obowiązki w dużym stopniu opierają się na bezpośredniej pracy z klientem lub pacjentem. Dlatego warto zadbać nie tylko o poszerzanie swojej wiedzy, ale także rozwój zdolności interpersonalnych.